A kendoról

A kendo Japán legősibb harcművészete. A ken kardot, míg a do utat jelent, azaz a kendo a kard útja, de még egyszerűbben fogalmazva ez a japán kardvívás.

Több mint 600 éves múltra tekint vissza, mégis élő és életerős hagyomány: Japánban az általános és középiskolákban kötelező tananyag, mi több kendo egyetemek is működnek a Felkelő Nap Országában.

A bambuszkarddal való gyakorlás különleges alapmozgásokkal, szigorú szabályokkal, intenzív edzésekkel valósul meg, ezáltal az emberi képességek, fizikum, tudat nagyszerű fejlesztője. A kendos a rendelkezésre álló energiáit megtanulja nagyon hatékonyan használni, irányítani. A párbaj, a folyamatos intelligens konfrontáció gyors döntéshelyzetek elé állít – figyelni kell önmagunkra, és az ellenfélre. Hagyomány és modernitás. A kendo egy full-kontakt, kifinomult küzdősport is, mely ezen felül kulturális tartalmat közvetít.

Egyetértünk a Zen Nihon Kendo Renmei (Japán Kendo Szövetséget ZNKR) 1975-ös alapmondatával, és elfogadjuk azt:
A kendo filozófiája: „A kendó az emberi jellemfejlesztés útja, amely a kardhasználat (katana) alapelveinek gyakorlatba ültetésén keresztül valósul meg.”

Miért érdemes kendozni?

A kendoban minden olyan testi jótékony hatás megtalálható, amely a nyugati sportokra jellemző. Ezeknél azonban mégis többet találunk a kendo világában. A kendo nagymértékben fejleszti a koncentrációt, a mozgáskoordinációt, az önfegyelmet, a testtartást, a fizikai teljesítőképességet, a döntési képességet, a reakcióidőt. Utat nyit önmagunk megismerése felé, segíthet leküzdeni félelmeinket, szorongásainkat. Bátorságra nevel az élettel és a kultúránkat átitató stresszhelyzetekkel szemben.

A kendozni egyedül nem lehet. Éppen ezért megtanít együttműködni, segít felismerni és elfogadni egy közösségben a helyünket, szerepünket, feladatunkat.

Kinek érdemes kendozni?

A kendo gyakorlása bármelyik életszakaszban elkezdhető.

Gyerekeknek: klubunk 10 éves kortól várja a gyerekeket. 6-10 éves korú gyerekek jelentkezését csak csoportban (minimum 5 fő) tudjuk fogadni. Az oktatásban a játékos megközelítés hangsúlyos.

Felnőtteknek: a kendoban nincs felső korhatár, bárki bármelyik életszakaszban elkezdheti a kendo tanulását. A shogai kendo élethosszig tartó kendo gyakorlást jelent. Az edzéseken a terhelést az életkornak megfelelően építjük fel.

Az edzéseinken kiemelten figyelünk arra, hogy a gyakorlók mind fizikai, szellemi és lelki biztonságban edzhessenek.

Milyen szinteken lehet kendozni?

 – Gyerekként és felnőttként egyaránt lehet versenyezni. A versenyeken korosztályok, illetve fokozatok szerint lehet megmérkőzni.

– Rekreációs mozgásformaként lehet gyakorolni.

– Önfejlesztő fizikai és szellemi fejlődést segítő út is lehet a kendo.